Blaty kuchenne – ceny, rodzaje, opinie. Jaki blat wybrać?
Blaty kuchenne są niezwykle odporne i trwałe. To właśnie na blacie kuchennym ubijamy mięso, ugniatamy ciasto, czy parzymy herbatę. Mimo, iż materiały z jakich wykonane są blaty kuchenne są wysokiej jakości warto zawsze zwrócić uwagę na łatwość utrzymania blatu w czystości i codzienną eksploatację. Piękny blat nie będzie długo cieszył oka jeśli plam po winie czy tłuszczu nie będzie dało się z niego osunąć. A przecież nie chodzi o to by w kuchni nie gotować.
Pielęgnacja blatu
Aby blaty kuchenne lśniły należy zadbać o nie w odpowiedni sposób. Nie wystarczy aby były czyste. W przypadku blatów z litego drewna winno się je równomiernie olejować. Codzienne wycieranie,zwłaszcza z detergentem powoduje ścieranie powierzchni blatu. Brak jej nasączenia olejem wybarwia blat, który blaknie i wygląda z dnia na dzień gorzej. W przypadku zaś blatów kamiennych poleca się polerowanie blatu, co tuszuje zarysowania i wygładza powierzchnię.
Klasyczne blaty fornirowane również warto jest pielęgnować poprzez przecieranie ich detergentami do mebli. Kluczem do sukcesu jest jednak przemywanie blatów na bieżąco, nie dopuszczając do zasychania resztek jedzenia czy plam po napojach, pozostawania wody na blacie itp. Pozwoli to uniknąć szorowania blatu.
Rodzaj blatu
Projektowanie wnętrz kuchni dobrze jest zacząć od wyboru mebli i blatu roboczego. Układ mebli rzutuje na to jak wiele blatu mamy do dyspozycji. Winno być go jak najwięcej zwłaszcza pomiędzy płytą grzewczą a zlewozmywakiem. To właśnie to miejsce jest najczęściej używane i eksponowane w kuchni. Pamiętajmy, by blat nie był zbyt jasny i zbyt ciemny. Na jednolitych blatach widać najdrobniejsze zarysowania jak i przebarwienia. Jeżeli blat jest czarny będzie na nim widoczne każde zarysowanie i każdy okruch, zaś gdy wybierzemy biały blat można się obawiać o jego zażółcenie, czy poszerzenia w miejscu najbardziej eksploatowanym. Dlatego też tak wielkim uznaniem cieszą się blaty drewniane i drewnopodobne. Dzięki niejednolitej strukturze tuszują zużywanie się blatu w czasie.
Cenne rady
Poza wyborem z czego wykonany ma być blat oraz kolorem blatu warto zwrócić uwagę na wykończenie blatów roboczych. Listwy kończące oraz łączące pozwalają wykończyć przestrzeń blatu bezpiecznie i estetycznie. Wbrew pozorom to nie tylko kwestia wyglądu. Listwy zabezpieczają blat przed przesuwaniem się jak również nasiąkaniem wodą. Do wyboru mamy listwy plastikowe PCV, jak też aluminiowe. Kolorystyka listw jest bardzo obszerna. Można wybrać listwy w kolorze uchwytów meblowych czy sprzętu AGD, jak i dobrać pod kolorystykę blatu. Bardzo ważne są listwy łączące dwa kawałki blatu. Muszą być dobrze dopasowane by nie dostawały się pod nie okruchy, czy wilgoć. Ponadto projektowanie wnętrz nie zawsze uwzględnia funkcjonalność, tymczasem w przypadku blatów kuchennych to priorytet pierwszego stopnia. Dlatego też chcąc wygodnie przecierać blat po skończonej pracy warto zainwestować w listwy przyboczne montowane do ściany. Są one estetycznym wykończeniem blatu.